Ondernemer In Beeld


Mariska Koekerits: Vitaliteitscoach

Mariska Koekerits timmert druk aan de weg om van haar bedrijf Goedgevoed een succes te maken. Ze is vitaliteitscoach en wil andere mensen graag op weg helpen naar een gezondere manier van leven.

Goedgevoed is ontstaan naar aanleiding van Mariska’s eigen zoektocht. Als kind was ze vrolijk en spontaan, maar dat veranderde plotseling op haar zeventiende. Tijdens een volleybalwedstrijd kreeg ze een hyperventilatie-aanval. Ze had pijn op de borst, kon nauwelijks adem halen en was bang dat ze dood zou gaan; het was een traumatische ervaring. De huisarts kon niets vinden, maar Mariska kreeg last van angst- en paniekaanvallen. Ze kon nog geen vijf minuten alleen zijn en dat had grote impact op haar leven.

Angst voor de angst
De angst voor de angst maakte dat het een vicieuze cirkel werd. Mariska belandde in het medische circuit, maar daar kwam niets uit. Ook bezoeken aan een psycholoog leverden niets op. Uiteindelijk kreeg ze medicijnen voorgeschreven. Deze antidepressiva hielpen wel een beetje, maar Mariska kreeg ook met de bijwerkingen te maken en kwam in korte tijd twaalf kilo aan. De diagnose hyperventilatie werd pas veel later vastgesteld; een op zich onschuldige kwaal.

Heft in eigen hand
Mariska besloot het heft in eigen hand te nemen. Ze ging zelf op zoek naar een oplossing voor haar problemen. Ze kwam op het spoor van iemand die ook aan angst- en paniekaanvallen leed. Hij had een programma ontwikkeld om die aanvallen de baas te worden. Het programma bestond uit verschillende onderdelen, maar de ideeën over voeding spraken Mariska het meeste aan. Ze ging ermee aan de slag, deed suiker in de ban, dronk geen koffie en thee meer, at geen zuivel meer en zo min mogelijk brood en aardappels
. Ze zorgde dat ze bepaalde vitamines en mineralen binnen kreeg door wel zo’n 300 tot 500 gram groente en fruit per dag te eten en meer gevarieerd. Dat evenwichtige voedingsschema vulde ze aan met voedingssupplementen. Al snel merkte ze grote verschillen. Ze ging zich steeds beter voelen kreeg langzaamaan weer grip op haar leven.

Lekker in je vel
Ze is ervan overtuigd dat voeding heel bepalend is voor hoe we ons voelen. Om theoretische kennis over voeding en supplementen te leren kennen, en dat over te kunnen dragen, deed Mariska de opleiding Orthomoleculair Suppletieadviseuse en Voedingsadvies. Na haar certificering begon Mariska haar praktijk als vitaliteitscoach onder de naam Goedgevoed. Ze heeft een missie: zorgen dat mensen weer lekker in hun vel komen te zitten. De juiste voeding helpt daarbij, in combinatie met bewegen en ontspannen. Alles heeft met elkaar te maken, zegt Mariska. Het gaat om het totaalplaatje. Het is wel zo dat ieder mens anders is. Het is de kunst om erachter te komen hoe dat bij iemand werkt.

 

Voeding- en lifestyleadviezen
Vanuit haar huis in Deventer wil ze voeding- en lifestyleadviezen gaan geven aan groepen en aan individuen. Ze is heel gedreven en zou het liefst ook op basisscholen haar kennis overbrengen. Want wie op jonge leeftijd een gezond voedingspatroon aanleert en opgroeit met lichaamsbeweging en ontspanning, heeft daar later heel veel profijt van. Slechte gewoonten afleren is het moeilijkste dat er is. Dus doe het gelijk goed, zou Mariska tegen iedereen willen zeggen!

Tekst en interview: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip